⚠️ Důležité upozornění na falešné recenze a komentáře. Více zde →

+420 777 130 401 Po-Pá 9:00-16:00 (Pauza: 12:00 - 13:00)
Info
Obrázek kategorie
Rady a tipy

JAK ROZZÁŘIT TMAVOU MÍSTNOST 10 KREATIVNÍMI ZPŮSOBY

Vymyslet, jak prosvětlit tmavou místnost, se může leckdy zdát jako oříšek. Bývá to hlavně v případech, kdy v místnosti chybí velká okna, která by dovnitř pouštěla sluneční světlo. Naštěstí existuje několik jednoduchých kroků, jak zkrášlit svůj domov tak, aby se z něj stala oáza světla.

Najít tu správnou úroveň osvětlení může být výzva, ale zároveň také zábava.  Zde vám přinášíme několik skvělých nápadů, jak prosvětlit jakoukoliv tmavou ložnici, kuchyň nebo obývák.

 

1. Umístěte zrcadla poblíž světelných zdrojů

Už od nepaměti byla zrcadla používána k rozšíření vizuálního prostoru a rozjasnění tmavých místností. Abyste však využili co největší potenciál svých zrcadel, musíte je rozmístit strategicky poblíž zdrojů světla. Například velké nástěnné zrcadlo poblíž okna dokáže výrazně zvýšit množství přirozeného světla. Umístěním stolních nebo stojacích lamp poblíž zrcadla můžete dosáhnout podobného efektu. Pro nejlepší výsledky je vhodné, aby lampy vydávaly ne příliš silné, ale spíše tlumené světlo.

 

2. Světýlka, svíčky a další zdroje světla k navození atmosféry

Pokud chcete přidat jen trochu světla, aniž byste to přeháněli s osvětlením místnosti, zkuste použít malá světýlka, několik svíček, kulaté lampičky nebo jiná atmosférická světla. Nejen, že poskytnou ideální množství světla, ale také místnost zpříjemní a zútulní, ideálně, pokud budou svítit teplým žlutým světlem. Vytvoří intimní a domáckou atmosféru, která i tu nejprostší místnost změní v příjemné hnízdečko.

 

3. Zvolte světlejší barvy nebo průhledný nábytek

Obvykle vybíráme sedačky, židle a stoly podle našeho osobního stylu a podle toho, co si myslíme, že k sobě bude nejlépe ladit. Proto vždy zvažte, jak výběr nábytku ovlivní úroveň osvětlení vašeho domova. Máte malou tmavou místnost? Velká sedačka v šedé nebo v námořnické modré zřejmě nebude to nejlepší řešení! Se stylovou kompaktní sedačkou například v béžové, bílé nebo slonovinové barvě se bude vaše místnost zdát mnohem větší a prostornější. A co je hlavní, snažte se vyhýbat dřevěným stolům, rámům postelí a televizním stolkům v tmavých barvách. Místo toho se zkuste porozhlédnout po světlejších nebo čirých variantách.

 

4. Položte na podlahy velké rohože nebo koberce s jasnými barvami

Pokud podlahu místnosti pokryjete barevnými rohožemi nebo koberci, nejen že jí dodáte měkkost, ale také texturu, čímž ji rozzáříte. Nejvíce je to viditelné právě v případech, kdy se v tmavé místnosti nachází také tmavá podlaha. Při výběru barvy volte nejlépe bílou, slonovinovou, žlutou nebo kombinaci různých teplých odstínů. K rozšíření vizuálního prostoru se spíše hodí větší rohože.

 

5. Dejte šanci bílým stěnám

Nejspíš jste to už slyšeli mnohokrát, ale bílá je skutečně nejlepším řešením, jak rozzářit tmavou místnost. Od bílé se světlo odráží po celém prostoru a na další povrchy a dělá ho tak opticky větší, než ve skutečnosti je. Zdá se vám bílá příliš nudná? Zkuste například vymalovat jednu zeď odlišnou barvou, abyste docílili změny.  

 

6. Důkladně umyjte okna

Jedná se o základní, avšak často přehlíženou radu. Podobně jako u špinavých brýlí i v místnosti se špinavými okny toho moc neuvidíte. Když okna pořádně umyjete z obou stran okamžitě se dostaví s tím spojený pocit svěžesti a překvapí vás, kolik se najednou dovnitř dostane slunečního světla.

Nejkrásnější místnosti často překypují denním světlem. Nejen že tak dochází k optickému zvětšení prostoru, ale stává se z něj také komplexní a dynamické prostředí, jak den postupně přechází v noc. Abyste tak v místnosti mohli využít co nejvíc denního světla, které vám vaše okna poskytují, je dobré, abyste je pořádně umyli alespoň jednou za rok.

 

7. Správné závěsy nebo záclony

I tento drobný krok dokáže udělat hodně. Ať už se jedná o záclony či závěsy, opět je důležité zvolit správné barvy – ideálně v odstínech béžové nebo světle šedé.

 

8. Minimalistický a nízký nábytek

Když přecpete už tak tmavou místnost obrovským nábytkem, který bude vrhat velké stíny, budete mít ještě tmavší místnost. Menší a nižší nábytek je v tomto případě lepším řešením. Zvolte si maximální výšku a dbejte na to, aby se každý kus nábytku do této hranice vešel. To znamená vynechat tu knihovnu, nehledě na to, jak moc se vám líbí. Důležité je mezi jednotlivými kusy nechat dostatek místa, aby mělo světlo kudy pronikat.

 

9. Nepřehánějte to s obrazy

Běžnou chybou při zařizování místnosti je přeplácanost. Týká se to především dekoračních doplňků a obrazů. I když třeba žijete ve velkém domě, pokud v místnosti bojujete s nedostatkem světla, je důležité mít na zdi co nejméně věcí, aby se světlo mohlo odrážet od jejího povrchu. Sbírka zarámovaných fotografií nebo velký tmavý obraz tomu příliš nepomáhají a světlo spíše pohlcují. Proto se doporučuje mít na zdech maximálně tři až čtyři kusy nástěnných dekorací, pokud možno v co nejsvětlejších barvách.

 

10. Namiřte světla na zdi a strop

Snažte se co nejvíc osvětlit zdi a strop. Nejlépe toho lze dosáhnout pomocí nástěnných světel nebo stojacích lamp. Naplníte tak místnost teplou září, kterou docílíte zútulnění a zdánlivého zvětšení prostoru.

 

Věříme, že vám článek pomohl osvětlit, jak si poradit s tmavými místnostmi a přejeme vám příjemné bydlení.  

zobrazit další články